DAN BERGETARLAH HATI MEREKA...

Category:

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gementarlah hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayatNya bertambahlah iman mereka (kerananya), dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal..." ( Surah Al-Anfaal, ayat 2 )


Sebelum golongan syabab sampai, tergerak pulak di hati untuk menulis ayat di atas di whiteboard BS. Ayat ini cuba dipasak di dalam kepala dan hati, sambil mengharap sahabat lain jugak tidak ketinggalan melakukan perkara yang sama. Bila direnung dan difikir, adakalanya kita 'bermain' dgn ayat2 Allah ( dalam kata lain sentiasa menyebut2nya di bibir ), akan tetapi sejauh mana ia berjaya dipasak kukuh ke dalam hati?? Bermula dari sekolah rendah, ke sekolah menengah, bertukar alam pula ke asasi @ matrikulasi, hinggalah berada di menara gading, sudah terlalu banyak ayat2 Allah yang sentiasa kita sebutkan atau bacakan. Namun adakah kesannya bertapak dan membiak dalam diri kita? Persoalan ini selalu sahaja sy bangkitkan dalam diri, juga dipanjangkan dalam perbincangan bersama sahabat2 ketika makan atau menunggu bas. Dan awapan yang pasti diberikan, ia kurang berkesan! Kerana apa? Kerana paksinya tidak ditanam di dalam TAUHID ( AQIDAH ). Paksinya berlegar tanpa ditanam di mana2. Contoh dan realiti yang berlaku akan menjadi dalil yang cukup kuat untuk membuktikan kata2 ini. Contohnya, bagi pelajar2 SMKA atau SMU atau mana2 maahad, jika ditanya mengenai surah yang pernah dihafal, jwpn yg diberi, hafalan itu di sekolah dulu bukan skrg. Mana yang memang dari pusat2 tahfiz atau maahad tahfiz, hafalan mereka kekal hingga kini, alhamdulillah..Akan tetapi, hafalan itu tidak 'bermakna'. Ia hanya 'beberapa potong ayat dalam Bahasa Arab yang tidak difahami'. Justeru, apa nilai hafalan kita? Yang lebih meranakan jiwa lagi, bila ditanya kepada pelajar2 yang memang mengambil jurusan pengajian quran atau alquran & hadith, tugasan hafalan pun tak habis. Jadi mengapa mengambil jurusan tersebut kalau di hati tiada niat & usaha ke arah itu? Saya memang agak keras dalam memandang perkara ini, kerana ada sahaja yang akan bersuara, "dah menghafal, tp tak dapat masuk la". lantaran itu, Isu lain pula yang timbul, apa sebab yang menghalang kita dari mengingat atau menghafal ayat-ayat Allah ini? Adakah berpunca dari diri sendiri atau orang lain menjadi penyebabnya? Teringatkah kita maksiat2 yang pernah atau sedang kita lakukan? Inikah penyebabnya? Ya. Ia adalah faktor besar! Justeru, jika golongan2 ini juga bermasalah dalam hal-hal sebegii, apatah lagi umat Islam yang tidak bersekolah agama, tidak mendapat didikan agama yg baik, tidak pernah didedahkan dll lain? Apa nasib mereka?


Justeru, menjadi tanggungjawab kita semua untuk saling mengingati kerana Allah. Ambil ayat di atas untuk dipacak ke dalam hati & diri. Biar kita benar2 memahami maksud 'menjadi orang2 yang beriman'. yang formulanya sangat mudah untuk disebut : DISEBUT NAMA ALLAH, HATINYA BERGETAR & DIBACAKAN AYAT-AYAT ALLAH DIHADAPANNYA, IMANNYA BERTAMBAH. Ini formulanya. Jika belum pernah pun wujudnya getaran di dalam hati kita apabila disebut nama Allah, maka berhati2lah! Bila-bila masa Allah akan menarik nikmatNya kepada kita. Dan perlu diingat, murkaNYA bukan dtimpa kepada seseorg individu, bahkan masyarakat seluruhnya. Wanauzubillahiminzalik....

Comment (1)

Perlu Keimanan yang kuat untuk mendapatkan itu semua

Post a Comment