MPMN gesa tarik semula ugutan terhadap mahasiswa

Category:

Petaling Jaya 20 Apr - Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN) hari ini mengeluarkan kenyataan akhbar membantah tindakan sekatan pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan pihak Hal Ehwal Pelajar & Alumni Universiti Malaya terhadap keterlibatan mahasiswa dalam Pilihanraya Kecil Parlimen Hulu Selangor. 

MPMN bersama wakil front mahasiswa Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS), Pro Mahasiswa Nasional (PRO-MN), Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM), Gerakan Demokratik Belia dan Pelajar Malaysia (DEMA), Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI) dan Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) menggesa pihak terbabit membatalkan serta merta kenyataan atau tindakan sekatan terhadap penglibatan mahasiswa dalam Pilihanraya Kecil tersebut.

Mohd Fadzil bin Jamal, Timbalan Pengerusi Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN) menyatakan bahawa tindakan sekatan ini bertentangan dengan prinsip demokrasi yang menjamin kebebasan individu di dalam sesebuah negara. “Kami menuntut pihak terbabit menarik semula sebarang notis ugutan yang memperbodohkan mahasiswa dengan pernyataan undang-undang yang tidak tepat.” Katanya.Dalam kenyataannya juga, beliau menyebut seharusnya pihak KPT dan HEP UM menghormati autonomi mahasiswa dalam mengadakan aktiviti serta menghentikan segala penindasan terhadap mahasiswa.

Berikutan tindakan sekatan ini, Siti Nadzirah bt Majeed, Timbalan Presiden PMIUM merangkap Exco MPMUM berkata golongan mahasiswa yang mewakili majoriti suara anak muda selayaknya diberikan keutamaan pendedahan dan ruang untuk memberi idea dalam perkara ini.
 “Kami berpendirian bahawa mahasiswa perlu turut sama menyertai masyarakat, memberi kesedaran, menyatakan pandangan dan penjelasan terhadap apa jua perkara yang berlaku di peringkat negara khususnya dalam aktiviti demokrasi seperti pilihanraya.”

Mohd Fadzil, di akhir sidang media menyatakan di atas pendirian non-partisan mereka menyeru agar seluruh mahasiswa bersama-sama memberi kesedaran kepada rakyat dalam memilih pemimpin yang bertanggungjawab dan amanah untuk memastikan hak bersuara rakyat terjamin.
Turut hadir Exco MPMUM, Muhammad Hafiz bin Ilyas, wakil PRO-MN Mohd Saufi bin Jelani dan Izzuddin Hilmi bin Mohd Zaini wakil front mahasiswa UM. -mahasiswakini

Comments (0)

Post a Comment