Siri 1: KABINET KARTUN MPMUM ???

Category:


Seawal hari pengumuman keputusan PRK 2010 pada 28 Januari lalu, saya telah menjangkakan kabinet 'serupa' sekarang akan dibentuk. Tidak akan ada ruang untuk saya dan rakan calon umum lain untuk menduduki kerusi Majlis Tertinggi MPMUM sesi kali ini. Tidak lain, disebabkan Gerak telah memenangi 21 kerusi sekaligus menjadikan mereka kumpulan majoriti di dalam kabinet MPMUM.

9 Februari 2010, kami dipanggil untuk menghadiri 1 mesyuarat bagi membentuk kabinet MPMUM bertempat di MP2. Mesyuarat yang pada mulanya dipengerusikan oleh En.Puniamurthy itu bertukar tangan kepada Saudara Ilyas (calon fakulti pendidikan) walaupun mulanya ada juga yang mencadangkan saudara Syahid (calon API) sebagai pengerusi. Kekalahan pertama kami atas nama UNDIAN MAJORITI. En Puniamurthy meninggalkan mesyuarat tetapi tetap meninggalkan 2 orang pegawai HEP bersama kami yang pada mulanya berjanji hanya menjadi pemerhati. Atas sebab saya berasa kewujudan mereka tidak perlu di dalam MP2 pada malam itu, saya bisikkan kepada Saudara Fadzil, supaya meminta dengan baik daripada kedua pegawai HEP supaya meninggalkan kami sahaja kerana pemilihan itu adalah 'kerja' kami.
Tetapi tiada respon yang diberikan. Tidak mengapalah, kalau mereka tetap mahu 'menonton' acara yang pasti dinantikan.

Belum pun sempat Pengerusi menghabiskan kata aluannya, berdiri seorang YB Gerak untuk mencalonkan nama YDP pilihan mereka. Gelojoh nampaknya YB-Yb Gerak ini untuk menyelesaikan 'task' mereka pada malam itu. Mahukan ketelusan, Saudara Syahid bangun dan mencadangkan supaya undian dibuat secara sulit dengan menggunakan kertas,dan bukan undian tangan. Berdiri pula seorang lagi YB Gerak dan membuat bantahan serta mencadangkan undian dibuat dengan mengangkat tangan. Mungkin untuk memastikan tiada yang BELOT di kalangan mereka. Sedikit berbahas, akhirnya Pengerusi bersetuju undian dibuat secara sulit. Sebelum cadangan nama dibuat, saya berdiri dan mencadangkan supaya setiap pencalonan perlu disertakan dengan hujah. Atas alasan, kita mahu menilai dan melihat kredibiliti dan kelayakan seseorang untuk sesuatu kerusi. Walaupun pada mulanya, YB-YB Gerak membantah atas alasan tidak mahu membuang masa kerana banyak kerja lain, cadangan saya tetap diterima. Walaupun saya tahu, cadangan ini tidak akan mengubah 'kabinet' yang telah mereka persetujui sebelumnya, saya tetap mahu semua YB yang hadir pada malam itu BUKA MATA dan sedar kedudukan seseorang sebagai seorang pemimpin. Ada juga rakan yang berkata, sekurang-kurangnya yang tidak layak itu sedar diri. Ya mungkin, itu saya tidak pasti. Tetapi, tidak cukup dengan itu, saya minta agar dilakukan sedikit soal jawab berhubung kelayakan satu-satu calon yang dicadangkan.Tetap adanya bantahan, atas alasan tidak mahu membuang masa. Saudara Keng Fai lantas berdiri dan mengingatkan semua agar sedar pelantikan pada malam itu bukan untuk sehari dua, jadi berbaloi jika kita benar-benar berhati-hati dalam pencadangan.

Menghampakan, pihak Pemerhati sudah mula 'enter frame'. Sedangkan saya kira waktu itu YB-YB Gerak sudah mula ketandusan hujah balas. Diungkit soal peraturan yang tidak relevan, maka bersemangat semula YB-YB Gerak. Nampaknya Pemerhati di pihak mereka. Itulah lumrah di UM, saya cukup mengerti. Masuk sahaja fasa pencadangan, naiklah beberapa nama untuk 4 kerusi utama- YDP, NYDP, Setiausaha dan Bendahari.

YDP- Khairul Anuar (21 undi) VS Mohd Fadzil (20 undi)
NYDP-
Tee Wooi Keat (22 undi) VS Mohd Fadzil (19 undi)
S/U- Rahmah Husna (21 undi) VS Siti Nadzirah (20 undi)
Bendahari-
Koo Wei Juin (21 undi) VS Lee Keang Kiet (20 undi)

Nyatanya, YB-YB Gerak yang dicadangkan, menang dengan mudahnya, kerana tiada yang BELOT di kalangan mereka. Ya, pasti taat dan patuh menjadi prinsip pegangan mereka. Syabas! Mungkin mereka berasakan tanggungjawab mematuhi arahan itu lebih awla berbanding mengutamakan pilihan mahasiswa yang telah memilih siapa pemimpin mereka. Fikirkan lah!

Berakhir sudah pelantikan 4 kerusi utama. Tersenyum lega barisan YB Gerak, berjaya akhirnya menaikkan calon kehendak mereka. Apa tidaknya, mereka menang dengan UNDI MAJORITI. Bagi saya, pelantikan pada malam itu akan menjanjikan jalan sukar yang akan saya dan rakan lain hadapi di masa hadapan. Akankah benar jangkaan saya?

Sebelum menutup majlis, saya bangkit menyatakan pandangan dan pesanan, khusus buat YDP Gerak. 2 sahaja pesanan saya, dia perlu berusaha memastikan semua YB yang ada menjalankan amanah,bukan hanya tahu mengiktiraf diri sebagai MPMUM dan memastikan kehadiran semua ke mesyuarat yang diadakan. Di hati saya berdoa semoga YDP Gerak ini berfikir panjang dan menilai apa yang saya katakan, kerana saya mahu dia menjadi pemimpin mahasiswa yang berfikir dan punya pendirian sendiri. Tetapi saya akhirnya hampa sendiri.

Bersambung.....Comments (0)

Post a Comment