HEWI PMIUM: Langkah kecil itu telah bermula

Category:

Kini telah masuk bulan keempat kepimpinan PMIUM bertukar tangan. Begitu juga dengan HEWI PMIUM. Saya kira jiwa saya lebih dekat untuk disinonimkan dengan HEWI PMIUM kerana sejak di tahun pertama saya begitu terpikat dengan pendekatan HEWI PMIUM pada ketika itu. Apatah lagi sememangnya kini gerakan HEWI PMIUM berada di dalam tanggungjawab saya. Saya bersyukur kerana dianugerahkan seorang pendamping yang begitu serasi Ukhti Siti Najwa Haron dalam memimpin di dalam HEWI PMIUM. Saya kira pengalaman kami bersama dalam memimpin MPP APIUM Nilam Puri sesi 2007/2008 banyak membantu kami.Langkah kecil HEWI PMIUM telah bermula. Sebagai pembukaan, Team HEWI PMIUM mengambil inisiatif mengadakan Speaker Corner Istimewa HEWI sebagai mencetuskan kembali mood feminin bersama HEWI PMIUM. Alhamdulillah, SC pertama yang dikhususkan untuk menampilkan beberapa orang pimpinan-pimpinan siswi berjaya dilaksanakan. Walaupun jumlah hadirin yang mendengarnya masih belum mencapai sasaran kami, saya masih perlu bersyukur kerana sedikit sebanyak, ada yang mula membuka mata pada HEWI PMIUM.


Langkah diteruskan lagi dengan melancarkan TEAM HEWI PMIUM pada Minggu Promo Persatuan UM. Terima kasih buat YDP PMIUM yang sudi bersama dalam pelancaran. Terima kasih juga buat beberapa orang pimpinan mahasiswi yang sudi hadir untuk bersama menyemai kekuatan kita yang mulai tumbuh. Di kesempatan yang sama, HEWI PMIUM juga turut sama bekerjasama dalam melancarkan Kempen Pakaian Beretika anjuran PMIUM.

 Bersama Prof Datin Seri Jamilah Ariffin

Perbincangan bersama Dr Jariah dari UPM 

Rezeki Allah datang lagi, langkah HEWI PMIUM diteruskan. Kali ini, HEWI PMIUM diberi kesempatan dan peluang untuk bersama-sama meraikan Majlis Pelancaran Buku Wanita & Pembangunan yang diselaraskan sepenuhnya oleh YAD Prof Datin Seri Jamilah Ariffin ( isteri Menteri Besar Johor ) di Hilton Petaling Jaya. Saya tidak mahu peluang begini hanya dirasai oleh aktivis HEWI PMIUM, justeru saya menjemput sekali beberapa orang First Lady dari beberapa persatuan yang ada di Universiti Malaya untuk bersama kami. Antaranya ialah Exco HELWA MPMUM-Siti Zuraini, NYDP Persatuan Mahasiswa Anak Negeri Perak-Intan Shafinaz, NYDP Persatuan Bahasa Cina UM-Yn Jiou, NYDP Persatuan Mahasiswa Negeri Sembilan-Nurul Farihah, NYDP Persatuan Mahasiswa Akademi Pengajian Islam-Nur Dalilah, NYDP Persatuan Mahasiswa Kedah-Fatin Nasibah, NYDP Persatuan Mahasiswa Johor-Jamalia, SUA Persatuan Mahasiswa Sabah- Azlinah dan Exco Persatuan Mahasiswa Selangor sebagai wakil NYDP yang tidak dapat hadir. Ternyata peluang yang ada digunakan sebaik mungkin oleh pimpinan mahasiswi untuk saling bertukar idea dan pandangan bukan sahaja sesama mahasiswa bahkan bersama tokoh akademik terkenal yang hadir bersama di dalam majlis tersebut.


Keesokan harinya, HEWI PMIUM yang terdiri daripada beberapa orang pimpinan PMIUM, pimpinan PMAPIUM dan siswi UM turun kepada masyarakat untuk bersama ibu-ibu HELWA Vista Angkasa di Surau Al-Hidayah Vista Angkasa. Majlis Tadarus Al-Quran yang ringkas tapi menenangkan itu adalah usaha terbaik yang dilakukan oleh HELWA Vista Angkasa untuk mengumpulkan ibu-ibu di sekitar untuk sama-sama bertadarus. bacaan yang kurang, diperbetulkan, ukhwah yang jarang, dierat-eratkan. Saya percaya ia memberi satu makna pada semua siswi yang terlibat. Paling tidak, ia cukup membuatkan kita seharusnya bersyukur kerana dikurniakan Allah kemahiran membaca Al-Quran.Alhamdulillah...

Saya kira semua ini hanya baru di peringkat permulaan HEWI PMIUM memulakan langkah. Terlalu banyak lagi kelemahan yang perlu dibaiki, kekuatan yang perlu ditambah, dan kerja keras yang perlu digandakasn untuk mencapai matlamat. Terbaru kini, TEAM HEWI PMIUM dalam proses menganjurkan sebuah projek siswi iaitu Ops Sayang Siswi yang memfokuskan 3 aspek utama- moral&jati diri, keselamatan dan kesihatan. Mana-mana rakan mahasiswi yang berminat untuk menjadi ahli jawatankuasa, boleh terus menghubungi saya di alamat emel nuwairah_azzahra@yahoo.co.uk atau di facebook saya Siti Nadzirah Majeed. Projek mega ini tidak lain hanyalah untuk memberi kesedaran, kefahaman dan pendedahan kepada seluruh warga kampus termasuklah staf pekerja tentang 3 perkara yang difokuskan.


Jauh di sudut hati, saya masih beranggapan HEWI PMIUM masih terlalu lemah untuk mencapai objektifnya. Sokongan dan bantuan daripada seluruh rakan-rakan amat kami perlukan demi menjadikan HEWI PMIUM berjaya menjadi pendorong kepada kesatuan seluruh mahasiswi dalam usaha membina personaliti siswi yang unggul. Kepada seluruh adik-beradik TEAM HEWI PMIUM, teruskan momentum kita!

~CARING, SHARING, LOVING~

Comments (2)

welldone.moga langkah kecil ini akan diteruskan.semangat kalian kak rasai..moga dimudahkan langkah selepas ni.ganbatte HEWI!

sdg menunggu-nunggu 'sentuhan media' kak lina utk hewi. (",)

Post a Comment