Keimanan...

Category:

Salam hormat buat semua teman pengunjung teratak saya ini.

Sejak sekian lama teratak ini bersawang, saya terpangil mencoret sesuatu. Ya, mungkin ia ringkas sahaja.Maklumlah di musim-musim 'perang kertas' sekarang, tidak banyak yang boleh saya tuliskan di sini.

Kecewa, marah, geram! Itu yang saya rasakan saat ini. Setelah membaca berita di akhbar, telah bertambahnya bukti kehancuran sistem masyarakat kita. Paling utama- soal akhlak dan kemanusiaan! Ia semakin terhakis, makin hilang. Innalillah...

Terbaru apabila berita seorang suami melakukan perbuatan terkutuk bersama kekasih haramnya bersaksikan mayat isteri yang halal baginya, yang telah dibunuhnya! Innalillahiwainnailaihirajiun... Tidak pernah saya terfikir sampai begini kejamnya seorang manusia terhadap manusia lain, di Malaysia!Perkahwinan dan pernikahan tidak lagi menjadi jalan selamat dan tempat perlindungan bagi seorang wanita (isteri).Sedangkan Islam menganjurkan pernikahan untuk menyempurnakan sebahagian agama. Ternyata inilah akibatnya jika tujuan pernikahan bukan menuju syurga, dan si lelaki menerima akad dari wali tidak berserta iman!

Saya sudah seperti tidak tahu bagaimana untuk menggambarkan kebencian yang mendalam pada perkara begini. Teramat benci! Sukar juga menggambarkan keadaan keluarga mangsa. Adakah akan ada kemaafan buat pemangsa?? Wallahua'lam. Wajar jika kemaafan itu terlalu sukar untuk diberikan. Allah, berikan kekuatan kepada mereka...

Kerajaan Malaysia wajib buka mata soal rakyat sebegini. Ini baru 1 contoh nyata mengenai kekejaman manusia yang ada dalam masyarakat kita. Belum termasuk yang telah dilaporkan sebelum ini. Apapun rancangan pembangunan yang dipetakan untuk Malaysia, semua pemimpin negara wajib mengambil kira isu-isu sebegini.

Kepada badan bertanggungjawab untuk menyediakan kursus perkahwinan buat masyarakat, ternyata silibus perlu diubah.Penambahbaikan perlu dilakukan segera! Tidak cukup sekadar apa yang diajarkan sekarang di dalam kursus-kursus perkahwinan. Bahkan, peraturan juga perlu ketat dan adil. Bayangkan peserta hanya mendaftar masuk, seterusnya menghadiri 2 slot awal dan keluar dari kursus, di akhir kursus baru memunculkan diri semula, dan alhamdulillah sijil sudah ada di tangan. (Entah apa yang diperolehinya dari kursus tersebut). Semua ini perlu diperbaiki, perlu diperhalusi semula. Semoga masyarakat kita boleh berubah ke arah lebih baik!

Untuk akhirnya, saya sertakan bait-bait lagu Keimanan dari Syaffix. Hayatilah ia, mudah-mudahan memberi pengajaran besar buat hati...Sampai bertemu lagi, insya Allah...Wallahua'lam.

Andai matahari di tangan kananku
Takkan mampu mengubah yakinku
Terpatri dan takkan terbeli dalam lubuk hati
Bilakah rembulan di tangan kiriku
Takkan sanggup mengganti imanku
Jiwa dan raga ini apapun adanya

Andaikan seribu siksaan
Terus melambai-lambaikan derita yang mendalam
Seujung rambut pun aku takkan bimbang
jalan ini yang kutempuh
Bilakah ajal kan menjelang 
Jemput rindu-rindu syahid yang penuh kenikmatan
Cintaku hanya untukMu 
Tetapkan muslimku selalu....30.November.2010

Comments (0)

Post a Comment